· 

Annelies Fontijne

Dagelijks lijnen leren verkennen op een hele mooie manier! Volledig vanuit haar gevoel creëert Annelies Fontijne (aka anne.lines op Instagram) de meest ruimtelijke werken. 

Een fantastisch samenspel van lijnen in verschillende kleuren. Monnikenwerk, en wij zijn er dol op! En dan te bedenken dat ze er bijna elke dag de tijd voor neemt om een nieuw werk te maken.

Het werk van Annelies is plat, maar door alle lijnen en vormen die ze gebruikt lijkt er een diepte in te zitten waar je bij staat. 

 

"Wat de lijntjes betreft, daarin is voor mij nog heel veel te ontdekken: in de onderwerpen, in nieuwe formaten en in nieuwe materialen."

Wat eraan vooraf ging

 

"Jaren geleden zat mijn zus op de kunstacademie en had het maken van etsen ontdekt. Ze wist zeker dat het ook iets voor mij was. Ik liep een korte periode met haar mee, volgde een aantal lessen, en maakte mijn eerste droge naald ets. Het was niets voor mij. Maar hierdoor herinnerde ik wel weer hoe leuk ik het had gevonden op de basisschool om linoleumsneden te maken. Daar ben ik een aantal jaren mee aan de slag gegaan. Maar toen ik kinderen kreeg werd het moeilijker om voor het afdrukken tijd en ruimte te vinden naast mijn werk.

Ik heb lang als beleidsmedewerker kinder- en jeugdboeken gewerkt en bevorderde de vertaling van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur in het buitenland. Een van de hoogtepunten was het maken van een tentoonstelling van het werk van vijftig Nederlandse kinderboekillustratoren ‘Dutch Oranges’ die als eerste in Bologna (Italië) te zien was en daarna in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Later ben ik overgestapt naar de uitgeverij en werkte ik als acquirerend redacteur. Samen met een collega zette ik een kinderboekenfonds op en begeleidde auteurs en illustratoren. Vooral voor dat laatste leek het me zinvol om een cursus in verschillende technieken te volgen om op zijn minst een keer de materialen waar zij mee werkten eens zelf te hebben gehanteerd. Op die cursus werkte ik onder leiding van Rene van den Bos onder andere met houtskool, pen en inkt, wasco en acryl. Hij vond dat ik talent had en nodigde me uit om op zaterdagen in zijn atelier aan te sluiten bij een groepje van drie kunstenaars die hij begeleidde. Maar ik vond mijn kinderen nog te klein, ik werkte door de week en dan ook nog een weekenddag weg…

Ik vond twee schildercursussen vlakbij hun school, die gegeven werden tijdens schooluren. Die ben ik toen gaan volgen."

Lijnen en het herhalen van ritme in een kleurrijk lijnenspel. Beweging en energie, waardoor elk werk inspirerend aanvoelt. Eenvoudig en puur! De lijn is de basis en zijn als handtekeningen van Annelies. Minimalistisch, maar absoluut heel interessant. Lijnen gemaakt uit de vrije hand.

De werken van Annelies worden op Instagram gekenmerkt door Lines .., en het aantal kunstwerken die ze heeft gemaakt. Haar laatste post was Lines 1281. Ja, wij zijn zwaar onder de indruk. Ze gaat door en door en het werk van Annelies lijkt zich steeds meer te ontwikkelen. Wij vonden het werk van deze talentvolle dame in ieder geval van het begin al fantastisch!

Kunstwerken ontstaan als een dagboek, procesgericht en gedeeld op Instagram om anderen te inspireren met dit unieks. 

Een collectie kunstwerken om in de toekomst op z'n minst te exposeren of uit te geven in boekvorm. Wij zijn fan! 

 

Instagram

 

"Twee vrienden waren actief op Instagram en lieten me zien wat ze daarop deden. Ik maakte een account aan om hen te kunnen volgen en bedacht daarna dat ik er zelf ook dingen op kon zetten. Een account waar ik een toer gaf langs mijn vulpennen en notitieboeken. Maar na een tijdje leek het me veel leuker om iets zelfgemaakts te laten zien. Ik begon te tekenen in mijn notitieboeken, eerst met stift, maar al heel snel met vulpen. Het gaf me veel plezier, maar ik merkte dat het tekenen regelmatig in de verdrukking kwam door de deadlines die ik als redacteur had. Ik werkte inmiddels als zelfstandig redacteur voor uitgeverijen en als schrijfcoach voor particulieren. Om de tijd voor het tekenen veilig te stellen bedacht ik daarvoor ook een deadline: een 365 dagen project. 

Ik merkte dat ik in een leuke hoek van Instagram zat, de kunstenaarshoek, waar veel aardige mensen zitten die erg mooie dingen maken. En er kwam van alles op mijn pad: een artikel in het tijdschrift Flow, een samenwerking met een kunstenaar waarvan het resultaat in Hamburg werd gepresenteerd, een tentoonstelling in Haarlem, publicatie in een Italiaans tijdschrift over wonen, interviews voor blogs etc.

Mijn werk bestaat nog steeds uit lijntjes en mijn inspiratiebronnen zijn landschappen, geometrische vormen en architectuur (zowel gebouwen als binnenhuisarchitectuur). De combinatie van binnen en buiten vind ik interessant.

 

Ik werk nog steeds als redacteur en schrijfcoach en de laatste jaren ook als docent op een middelbare school. Het draait daar allemaal om tekst en boeken. Een paar jaar geleden kwam mijn eigen boek uit Welke superkracht wil jij hebben? een vragenboek voor kinderen van de basisschool met illustraties van Marloes de Vries."

Kijk voor meer moois en inspiratie op het Instagram account van Annelies!

Het dagboek in kunstvorm en een verzameling aan artistieke lijnen. Lijnkunst als vormen, kleuren, ruimte en oppervlakken. 

 

Dit had je al veel eerder willen weten!

Liefs Kristin en Suus xoxox