Je eigen kunst verkopen in 2023? Yes please!!
Ben je kunstenaar, maker, of vind je het gewoon heerlijk om je artistieke gevoelens zo af en toe te vertalen naar beeld?
Staat jouw passie voor kunst in de sterren geschreven en wil je dit nieuwe jaar (eindelijk) je eigen werk verkopen?
Waarschijnlijk is je antwoord een dikke JA, want als kunst je passie is werk je al een tijd knetterhard aan je eigen stijl.
Je weet wel; creëren, creëren en nog eens creëren. Oftewel, je stopt heel je hart, tijd en materiaal (kosten) in je kunstwerken.
Het allerbelangrijkste bij het maken van kunst is en blijft dat je plezier hebt bij het maken van kunst en dat je er energie van krijgt.
Maar ga je next level, dan kom je er ook achter dat je als kunstenaar een afweging moet maken tussen de opbrengsten en de kosten.
Uh, ja, het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Als professionele kunstenaar wil je investeren in goede verf en doeken, zodat je de beste kwaliteit kan garanderen. Helaas hebben die goede kunstenaarsmaterialen een prijs... Namelijk een hele dure.
De meeste kunstenaars die ik ken kunnen niet van hun kunst leven. Erg zonde, want als je van je kunst je werk wil maken is dat absoluut een fulltime job.
Iets dat veel mensen vergeten is dat het heel veel tijd kost om je als kunstenaar te kunnen ontplooien.
Het leven van een kunstenaar is (laten we eerlijk zijn) enorm veel geduld hebben en kan jarenlang duren voordat je succes hebt.
Neem dus de tijd en werk elke vrije tijd die je hebt aan je artistieke skills. Als je snel rijk wilt worden is het maken van kunst niet geschikt om die droom te verwezenlijken.
Ook kunstenaars die aan de academie hebben gestudeerd gaan meestal van bijbaan naar bijbaan. Met in hun achterhoofd dat een creatieve baan een noodzaak is om te kunnen blijven groeien.
Hoewel het voor de meeste kunstenaars moeilijk is om rond te komen, zitten ze vol doorzettingsvermogen.
En juist dat is de kracht en grootste rijkdom die een kunstenaar kan hebben! Het is vooral de mindset en vertrouwen in jezelf die je succesvol kan maken. Een soort van super-focus die heel veel inspiratie vraagt, tijd om te blijven creëren en tijd te investeren.
Vergeet nooit dat als je werk op dit moment geen succes heeft, het niet betekend dat je kunst slecht is.
Daarom dat doorzettingsvermogen. Andere succesvolle kunstenaars is het ook echt niet komen aanwaaien.
Het gevoel hebben dat je het misschien nooit zou maken of je niet genoeg talent hebt kan je artistieke gevoel enorm belemmeren.
Blijf daarom altijd in jezelf geloven en tegelijkertijd ook realistisch te blijven.
Ga niet te geforceerd aan het werk en denk rustig na over een strategie die het best voor jou werkt. Iedere kunstenaar heeft een hele weg om af te leggen. Dat kan alleen als de passie voor kunst je meer dan gelukkig maakt. Of beter gezegd; ongelukkig wordt als je niet kunt creëren. Het moet eruit, die creatieve gedachten. Dan ben je een kunstenaar. Ook zonder kunstopleiding kun je heel ver komen door zelfontwikkeling en te blijven experimenteren.
Krijg wat je kunst waard is, want je werk is gewoon goed!
Ben je al een langere tijd bezig met het maken van kunst? Tuurlijk: familie, vrienden - cliché maar waar - via via weten mensen je dan vanzelf te vinden. Maar waarschijnlijk ook voor een zacht prijsje.
Ach ja, omdat je ze kent en blij bent dat je werk in goede handen terecht komt.
Maar dan begint het gevoel steeds meer aan je te knagen... Hoe fijn zou het zijn als ik echt geld kan verdienen met mijn werk?
Tijd om actie te ondernemen! Sommige websites beloven je letterlijk: leun achterover en ontspan. Helaas, zo makkelijk werkt het niet.
Kunst verkopen betekent jezelf en je werk continu onder de aandacht te brengen. Een leuke uitdaging toch!?
Vroeger had je exposities voor een groot publiek (dus niet online), coole kunstgaleries waar je bij een opening cocktails kon drinken en befaamde kunst kon zien in alle soorten en maten. Meestal met erkende kunstenaars, omdat naamgemaakte kunstenaars nu eenmaal beter verkopen. Over de jaren zonder social media gesproken, aan kunst in 'real life' ervaren kan niets tegenop. Niet voor niets opende ik vorig jaar de deuren van mijn eigen Kunstboutique in Havelte. Een atelierbezoek maakt meer in je los dan dat je kunstwerk online ziet. En bovendien kan een galerie een opkomend talent ondersteuning geven in zijn of haar ontwikkeling.
Tegenwoordig is kunst (en het maken ervan) voor iedereen een stuk toegankelijker. Instagram is bijvoorbeeld een pareltje om je werk te delen, alleen al vanwege het bereik. Alsof je bent beland in een goeie kunstenaarswereld, vol met talent en gelijkgestemden.
Verboden om stil te staan, dus een goede motivatie om je werk te delen.
Portfolio
Zorg dat je porfolio goed in orde is. De één schept op Instagram op over zijn gespierde lichaam, de ander post de mooiste vakantie kiekjes. Mooie foto's van paradijselijke vakantieoorden, of het eten van genoeg vitamientjes kunnen we natuurlijk niet negeren.
We hopen soms zelfs stiekem stilletjes op zo'n perfect leven. Of van zulke prachtige uitzichten enzo. Inclusief al het succes wat daarbij komt kijken. Het leven van een kunstenaar is misschien niet zo interessant, of toch wel?
"Ik vind het leuk om mijn kunstproces te delen en andere mensen te inspireren."
Dat telt ook! Heerlijk, kunstenaars die hun leven delen en geen blad voor de mond nemen.
Je kijkt naar een schets wat bijvoorbeeld is geïnspireerd door het dagelijkse leven. Handgemaakte kunst dat echt en puur is.
Ik ben dol op zulke werken. Ja, zonder kunst was ons leven saai! En nee, ik zal nooit durven te zeggen dat het leven van een kunstenaar saai is. Kunstenaars zijn dol op onderzoeken, experimenteren en houden over het algemeen erg van moeder natuur.
Dus posten ze ook regelmatig de meest unieke foto's waar ze hun inspiratie vandaan halen. Super interessant en inspirerend!
Zorg dat je bereikbaar én cool bent op je eigen unieke manier en onthoud: je hebt eigen succes zelf in de hand.
Dat betekent niet direct dat je bij drie verkochte schilderijen per jaar de belastingdienst op je nek zult krijgen. Maar wanneer je passie voor kunst en je verkopen uit de hand beginnen te lopen, is het tijd om het serieus aan te pakken. En dat hoop ik voor je!
Het is nou eenmaal zo dat de meeste kunstenaars liever niet denken aan het commerciële deel van het kunstenaarschap.
Maar toch, een serieuze kunstenaar is een zelfstandig ondernemer.
"Kunstenaar is het meest vage beroep dat er bestaat."
Kunstenaars willen over het algemeen zelf bedenken wat ze gaan doen en denken niet in hokjes.
Eén van de moeilijkste dingen als kunstenaar is om potentiële fans te laten zien en te overtuigen dat je iets moois en unieks hebt gemaakt.
Een post op Instagram kan hier absoluut bij helpen. Maar het werk als kunstenaar is vooral in het begin het ene project financieren met het volgende project. Subsidies zijn er niet of nauwelijks. Hou daar rekening mee!
De enige weg als kunstenaar is in jezelf investeren. Van amateur naar een professionele kunstenaar. Het is mogelijk om van je artistieke talent je beroep te maken. Groei door en zorg voor een eigen website als aanvulling op je social media (verwijs daar dan naar).
Houd je site actueel, want dit zorgt ervoor dan mensen terugkomen!
Meld je site ook aan bij Google en gebruik tags. Hoe meer verwijzingen naar jou site, hoe meer potentiële klanten.
Zelf maak ik gebruik van Jimdo. Ja, dat bevalt me prima! Vooral omdat ik er zelf helemaal controle over heb en mijn site makkelijk kan bijwerken (zonder hulp).
Als je hierin geen tijd wil steken kun je ook een website laten maken door iemand die hierin gespecialiseerd is en je kan uitleggen hoe je je site actueel houdt.
Ben jij zelfverzekerd genoeg?
De kortste klap is dan om je eigen webwinkel te starten. Toegegeven, dit is wel een drempel!
In principe is een webwinkel heel makkelijk, maar vergeet niet rekening te houden met de wetten voor online verkoop.
Check voor meer informatie even de website van de Kamer van Koophandel, zodat jij zeker bent van je zaak!
Een goede website hoeft niet bakken vol met geld te kosten. Hooguit een paar tientjes per jaar. En dat is de investering absoluut waard. Helemaal als je een webwinkel wil starten. Je neemt jezelf dan serieus en dat is heel belangrijk als je verder wilt komen in de kunstwereld. Zie het als jouw visitekaartje waar mensen je kunstportfolio kunnen inkijken. Blijf niet achter en zorg dat eventuele opdrachtgevers je kunnen vinden.
In de categorie 'dingen-die-je-absoluut-niet-moet-vergeten-te melden' zijn de prijzen van je kunstwerken. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Als er geen prijzen bij je werk staan wordt het te vaag en haakt bijna iedereen af. Hoe mooi je kunst ook is, als mensen actief op zoek zijn naar iets om aan te schaffen willen ze prijzen zien.
De meeste kunstenaars zijn onzeker over hun prijzen. Stop daarmee! Juist als je te weinig vraagt voor je werk (waar je heel je hart, tijd en liefde in hebt gestoken), vragen mensen zich af of de kwaliteit wel goed is.
Mijn advies: bereken eens goed hoeveel tijd je in een werk hebt gestoken? En wat zijn de materiaalkosten geweest? Wees eerlijk naar jezelf.
Kunstenaars zijn continu vernieuwend. Maak hiervan gebruik en deel je #artlife zoveel mogelijk op bijvoorbeeld je Instagram account.
Yup, story time! Neem je volgers mee in je creatieve ontwikkeling door middel van fotografie en reels. Jou creatieve ontwikkeling is interessant! Je kunst moet gezien worden om te kunnen verkopen. Dat je soms dagenlang aan het truggelen bent met een kunstwerk is de moeite waard om te delen, omdat het laat zien dat je kunstwerken flink wat tijd kosten. Beelden van je atelier of kunstproces zijn ontzettend waardevol, omdat het net zo belangrijk is als het resultaat van je kunst zelf. Laat je volgers/fans dit zien! Neem ze mee op jouw ontdekkingsreis. Dit kun je aanvullen met een nieuwsbrief, om je fans exclusieve updates te geven. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk via Mailchimp.
Vergeet niet: online kunst aanschaffen wordt (voor jonge) kopers steeds normaler. Het is de moeite waard om hier als kunstenaar op in te springen. Social media winkelen is tegenwoordig heel normaal. Wat trouwens ook heel fijn is dat je je webshop tegenwoordig kunt koppelen aan je Instagram account. Een perfecte kans om je kunstwerken te promoten, toe te voegen aan je Instagram-feed, en een manier om klanten direct door te verwijzen naar je webshop. Een investering in een eigen website en Instagram shopping is dus zeker een goede manier om je kunst te kunnen verkopen!
Natuurlijk zijn er online ook een tal van andere mogelijkheden om jouw eigen kunst te koop aan te bieden.
Saatchi is één van de meest bekende online galerieën die ik ken. Heel professioneel, maar één nadeel... Als maker krijg je 65% van het verkoopbedrag. Dit is vrij normaal voor zo'n groot uitgevallen online galerie.
Maar vergeet niet wanneer je jouw kunstwerk op een internationaal website verkoopt je ook internationaal moet versturen. Uh, dit kan behoorlijk in de kosten lopen! Hou hier rekening mee met de verkoop. Vraag meer voor je werk zodat je er zelf niet bij inschiet.
Een ander (Nederlands platform) waar ik veel positieve berichten van kunstenaars zelf van hoor is Werk aan de Muur!
Werk aan de muur is een printing on demand bedrijf, waar kunstenaars en fotografen werk kunnen uploaden. Met meer dan 10.000! beeldmakers is er een enorme keuze. Daardoor moet je ook een beetje geluk hebben dat jouw kunstwerken in de smaak vallen.
Je kunstwerken kunnen uitgelicht worden waardoor je werk meer in de spotlight komt.
Maar ook zonder de hulp van een online galerie kun je je werk in de spotlight brengen, door nogmaals je werk op Instagram te delen.
Vergeet geen tags te gebruiken waardoor stylisten je kunnen vinden. Bijvoorbeeld #interieurstyling of #kunstkijken
Ik zag een aantal van mijn favoriete kunstenaars bijvoorbeeld in VT wonen verschijnen. Ik ben fan van dat programma, dus ik vroeg de kunstenaars hoe ze in VT wonen terecht kwamen.
En wat denk je? Via Instagram benaderd door stylisten van VT wonen. Uh, wauw! Hoe geweldig is dat?
Daardoor realiseerde ik me de kracht van Instagram nog meer. Je kunt er gevonden worden!
Zorg er daarom voor dat je feed er goed en professioneel uitziet. Publicaties zijn namelijk geweldig voor de verkoop en naamsbekendheid.
Natuurlijk krijgt niet elke kunstenaar een berichtje van zijn of haar dromen. Soms mag je heus wel brutaal zijn en zelf aan je zichtbaarheid werken om uitgelicht te worden.
Ga de uitdaging met jezelf aan, trek de stoute schoenen en benader zelf eens een bedrijf of magazine waar je graag mee zou willen samenwerken. Een afwijzing is echt niet erg. Blijf jezelf pushen! Ook kan het heel verfrissend zijn om een keer een samenwerking met een andere kunstenaar aan te gaan. Als twee makers samenwerken kan er iets magisch ontstaan. Zeker de moeite waard om eens te proberen!
Echtheidscertificaat
Een certificaat van echtheid kan de verkoop van je kunst ook makkelijker maken. Het bewijst namelijk dat het om een origineel gaat en is een gewaardeerde manier om een kunstwerk te verifiëren.
En ja, een echtheidscertificaat kun je ook bij een fine art print uitgeven!
Maar hoe dan? Zorg dat je certificaat gedrukt is op papier dat net zolang meegaat als je kunstwerk zelf. Dus sowieso levenslang!
Hahnemühle papier heeft een speciale lijn Fine art papier met beveiligingsmerken. Ideaal voor voor een certificaat.
Vergeet niet; jouw certificaat kan alleen uitgegeven worden door jezelf, kunstgalerie, agent of een geleerde kunstexpert (waarmee je samenwerkt).
Eén van de belangrijkste dingen van een echtheidscertificaat is een afbeelding van het kunstwerk, de titel van je werk, de gebruikte techniek, de afmeting van je werk, de datum, een verklaring van echtheid en natuurlijk je handtekening of stempel!
Gaat het om een print? Vermeld dan het gebruikte medium van je originele kunstwerk en het proces van het drukapparaat, inkt en het type papier waarop je originele werk is gedrukt.
Expositie
De fijnste manier om een kunstwerk te beoordelen is toch in een fysieke ruimte. Daarom is je werk ergens exposeren heel erg interessant voor jou als kunstenaar. Als deze stap voor je gevoel te ver is, moet je je afvragen wat je hebt te verliezen. Namelijk helemaal niets!
Een expositie is niet alleen weggelegd voor een groot kunstenaar. Een expositie kan een opstapje zijn naar succes!
Oriënteer je eens in de mogelijkheden die er zijn om te kunnen exposeren. De betere galerieën zullen je verder helpen, het beste met je voor hebben, zonder dat ze hier geld voor vragen.
Is je portfolio op orde? Loop eens een kunstgalerie binnen voor een praatje en kijk of er een klik is. Wie weet wat eruit komt!