Lieke Koster

Oh, ik ben zo enthousiast over het werk van Lieke Koster! 

En ik heb me er op verheugd om jullie dit te vertellen... De datum is al bekent, 15 mei gaat nieuwe collectie van Lieke in mijn Kunstboutique in première. 

Deze geweldige expositie heeft de naam 'Of the road'. Een perfecte titel dat goed past bij de geschilderde verhalen van deze reizende kunstenares. 

Lieke woont, werkt en reist in haar zelf omgebouwde camper, die net groot genoeg is om zowel als atelier en als tiny house te dienen. 

Samen met haar haar man reist Lieke de wereld rond. Inspirerende reizen (zelfvoorzienend), avontuur en mooie herinneringen maken!

Anderhalf jaar geleden zeiden Lieke en haar man hun appartement op, verkochten het grootste deel van hun inboedel en namen intrek in hun zelf-omgebouwde huisje op wielen, om een heel ander soort van manier van leven te proberen.

 

"De mogelijkheid om te reizen en te werken is geweldig! Geen dag is hetzelfde, de stroom inspiratie eindeloos en om de studio overal waar ik maar wil bij me te hebben heerlijk!"

"Zowel in het leven als in mijn werk ben ik altijd op zoek naar schoonheid, verwondering, acceptatie, intentionaliteit, duurzaamheid, representatie en rechtvaardigheid, en echte, hart tot hart verbinding.

Iets creëren wat nog niet eerder bestond, is voor mij als magie.

Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik al zo lang als ik me kan herinneren aan het creëren ben.

Schilderen voelt als een tweede taal en als thuiskomen.

Als intuïtief persoon met een rijke gevoelswereld, merk ik dat mijn handen –me snel in staat brengen die gevoelens te duiden. Alsof het tastbare, met de handen ‘voelen’ een brug slaat voor het diepere, abstracte voelen. De wereld om me heen vervaagd een beetje en denken en voelen komen samen."

Zowel in het leven als in Lieke's schilderijen is ze altijd op zoek naar schoonheid, verwondering, acceptatie intentionaliteit, duurzaamheid, rechtvaardigheid en echte, hart tot hart verbinding. Mijn hart heeft ze! 

Door veel te maken en zich te focussen op het proces komt Lieke's eigen beeldtaal steeds meer naar boven.

En het is absoluut prachtig.

"Ik werk momenteel voornamelijk met olieverf, acryl en soms gouache, maar ik zal altijd de vloeiende doorschijnendheid van een aquarel, en de expressiviteit van houtskool in mijn stukken integreren. Ik wissel om de paar maanden van medium om het proces fris te houden en mijn interesse vast te houden, te blijven experimenteren. Mijn schetsboek speelt een belangrijke rol in dat experimenteren. Ik werk uitsluitend van eigen referentiemateriaal, veelal foto’s en filmpjes, maar ook schetsen of losse woorden of zinnen. Dit maakt dat mijn tijd buiten de studio zeer verweven is in mijn maakproces: zeker als we veel aan het reizen zijn. Met aandacht observeer ik de wereld om me heen, op zoek naar een compositie die een snaar raakt.

 

Ik ben een impressionistische schilder 'at heart': het vastleggen van de scènes die we tegenkomen met snelle, losse penseelstreken en het mengen van opzettelijke verftoetsen met zeer impulsieve, is wat me inmiddels helemaal eigen is. Het past goed bij mijn contemplatieve maar spontane ziel en ook bij wat ik wil uitdragen. Intentioneel vertragen, om vervolgens verrast te worden door wat je vindt. Te spelen, te verwonderen, te voelen en vragen te stellen. Een ‘goed’ schilderij valt voor je ogen ‘uit elkaar’ als je dichterbij komt en is een geheel op afstand, dat moment voelt voor mij als poëzie.

 

Van een leeg canvas tot chaos, tot het ordenen en vormen tot een schilderij dat 'zingt': het creatieve proces heeft een bijna heilige plek in mijn kunstenaarschap.

Het is waar ik mezelf zowel verlies als terugvindt, keer op keer weer.

Het is meditatie en spelen, een uitnodiging tot verbinding, protest en zelfzorg - alles in één."

Het werk van Lieke Koster is het allereerste werk dat ik heb verkocht in mijn Kunstboutique in Havelte.

Geen verwondering, want het schilderij was waanzinnig!

Maar ik zal deze verkoop nooit van mijn leven vergeten. Zo bijzonder!

Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik de nieuwe collectie van Lieke vanaf 15 mei mag vertegenwoordigen.

Haar schilderijen die ze tijdens haar reizen heeft gemaakt, nogmaals zo prachtig en puur!  

 

Kijk voor meer moois en informatie op de site/Instagram van Lieke Koster.

 

Lieke stuurde me de mooiste reisfoto's! 

Ik kan het niet laten on deze prachtige foto's met jullie te delen.

Naast Lieke's prachtige schilderijen maakt ze prachtige reisfoto's. Onder de indruk!