Daan van Gijn

Heerlijk! Veelal zachte natuurlijke tinten, poëtisch en rustig.

Het prachtige werk van Daan van Gijn duw je niet in een bepaald hokje.

Ze houdt er van als er ruimte overblijft voor een eigen interpretatie en gevoel.

 

"Dat vind ik ook het mooie aan kunst; de maker heeft zijn of haar ideeën, verhalen of gevoelens bij, maar de aanschouwer eveneens.

Dat maakt beeldende kunst voor mij magisch. Het enorme scala aan mogelijkheden bij één en hetzelfde werk, waarbij iedere aanschouwer letterlijk hetzelfde waarneemt, maar inhoudelijk nooit (precies) hetzelfde ziet en ervaart." 

Terugkerende thema's in het werk van Daan zijn de natuur en menselijke emoties, waarbij vrijheid, vergankelijkheid, licht en kwetsbaarheid enkele subthema's zijn.

De omhelzingen en aanrakingen vertellen verhalen over kwetsbaarheid, troost, verbinding, liefde en het verlangen naar fysiek en geestelijk contact.

Naast figuratieve thema's vormt non figuratie ook een deel van haar werk.

 

"Het experimenteren en intuïtief creëren is ook een vorm van scheppingsdrang die ik moeilijk kan negeren.

De afwisseling van figuratief – waarbij ik toch begin met een globaal of concreet idee – en non figuratief of abstract – waarbij ik me veel meer laat leiden door intuïtie en experiment – vind ik ieder op hun eigen manier heel fijn. Het ligt net aan mijn gemoedstoestand en de ideeën waarmee ik aan de slag ga.” 

Daan schildert met acryl, maar maakt daarnaast ook tekeningen, mixed media werk en collages.

Ook haar eigen fotografie werk komt geregeld terug in haar werken, die diverse thema's kennen. 

Werkelijk prachtig!

 

"Het past niet bij me om met slechts één thema of één discipline aan de slag te gaan. 

Ik wil alle mogelijkheden de ruimte geven en kiezen voelt op dit moment als een beperking.

Ik sluit niet uit dat ik uiteindelijk uitkom op een bepaald thema, of bij een specifieke discipline, maar voor nu geniet ik erg van de vrijheid van het ontdekken en gehoor geven aan welke ideeën en mogelijkheden zich voordoen.”

 

Zoals je in de abeelding hierboven kunt zien maakt Daan ook graag gebruik van oud materiaal zoals oud boekpapier, oude boekkaften en vergeelde fotoalbums.

Boeken die ergens liggen te verstoffen weet de kunstenares absoluut een nieuw leven te geven. 

Oh, ik hou hier zo van!!

 

"Het papier heeft al een flinke tijd doorstaan en dat is vaak te zien aan de verkleuringen, kleine scheurtjes of gevouwen hoekjes.

Bij wie en waar zou dit boek geweest zijn? En welke weg zou het hebben afgelegd voordat het hier bij mij terecht kwam?

Door het te gebruiken in een kunstwerk of als drager van een werk krijgt het weer betekenis en een heel nieuwe rol, waarbij het verstrijken van tijd gezorgd heeft voor het unieke geleefde uiterlijk.” 

Zelfs de woorden van Daan zijn mooi en poëtisch!

Ook zo onder de indruk van dit nogmaals prachtige werk?

Kijk op de site/Instagram van de kunstenares voor meer moois en informatie.