Bas Coenegracht

'Blanket' 50x40 cm
'Blanket' 50x40 cm
'Interval II' 80x120 cm
'Interval II' 80x120 cm
Studio wall
Studio wall

De schilderijen van Bas Coenegracht hebben echt een heel bijzondere stijl!

Zijn werk doen je denken aan filmstills, in een dromerig kleurenpalet bestaande uit vele lagen acrylverf. Ooof, dit is prachtig en technisch zo goed uitgevoerd!

Zijn schilderijen stralen een rustige zachtheid uit, die tegelijkertijd rauw en ongrijpbaar kunnen zijn. En dat is precies wat ik zo mooi en bijzonder vind.

Ongrijpbare beelden, die verwijzen naar het dagelijks leven (zwaar of juist heel licht).

'Ocean'
'Ocean'
'Void' 50x40 cm
'Void' 50x40 cm

Zijn ze niet fantastisch!?

De landschappen en de personen, die ondanks hun grote, zo klein lijken. 

Alleen op de wereld, omringt door de natuur (met soms de stad op de achtergrond).

Bij sommige schilderijen heb je haast het gevoel; is er iets dreigends aan de hand?

Andere werken voelen juist aan als een magische droom. 

Tot slot wil ik graag een stukje tekst delen die ik op de site van Bas vond.

Ik zou zijn werk niet beter kunnen verwoorden, dus is het een must om een gedeelte van geschreven omschrijving hieronder te delen. Geschreven door kunsthistoricus Catharien Romijn.

 

"De mens staat centraal in het werk van Bas Coenegracht. Verstilde figuren die de spil vormen van zijn landschappelijke composities. Je ontwaart hun contouren in een verstedelijkte omgeving of juist in de woeste ledigheid van de natuur. Soms is er ook helemaal geen mens te bekennen en is er alleen die wilde natuur. Rauwe beelden in zachte poëtische kleurschakeringen waarbij elke keer de vraag rijst: kijk je naar iets hoopvols of iets catastrofaals?

 

In zijn Amsterdamse atelier aan de Korte Prinsengracht laat hij zijn nieuwste werken zien. Vlak na zijn afstuderen aan de Rietveld is hij met zijn Portugese vrouw, die hij op de Academie leerde kennen, vertrokken naar Lissabon. Vier jaar hebben ze daar gewoond. Nu is Amsterdam alweer jaren zijn woon-en werkplaats."

 

"Elementen uit de werkelijkheid, zijn geheugen, tijdschriften, internet of televisie vormen zijn inspiratiebronnen. Hij realiseert en idealiseert ze op doek en creëert zo nabijheid en verte, huiselijkheid en onbegrensdheid tegelijk. Zelf zegt hij dat zijn werk gaat over afstand creëren van je gevoelens. Waar kijk je naar? Een festivalterrein na een geslaagd optreden of een desolaat vluchtelingenkamp dat net is ontruimd? En die jongens met hun hoodies – komen ze terug van een vrolijk avondje stappen of vertrekken ze in het nachtelijk uur op weg naar een onzeker bestaan? Het blijft raadselachtig en in dat raadsel ligt de grote kracht van zijn werk."

 

Geniet van meer moois (en informatie) op het inspirerende Instagram account/site van Bas.

Ah ja, zijn schilderijen zijn groots en prachtig. Enjoy it all!!

 

After Party
After Party
On show @zerpgalerie
'River' & 'Afterparty' I SAVED THE WORLD TODAY