Jitse van der Wijst

Zo mooi kan abstracte kunst zijn!!

Jitse van der Wijst creëert schilderijen die een gevoel van kalmte overbrengen op een fantastische manier!

In rustige kleuren en contrasten laat ze zich inspireren door haar eigen emoties, intuïtie, relaties, de natuur en organische vormen. Hoe geweldig is dat!? 

Kunst waar met liefde aan is gewerkt en haar schilderijen gaan dan ook niet geheel verrassend over verbinding. Gevuld met warmte en licht in een tijd waar we allemaal extra bezig zijn met onze emoties. Kunst maken geeft kracht. Ja, daar valt veel over te zeggen, maar ik zal het kort houden.

Ten eerste heeft schilderen een zuiverende werking, en ten tweede is het geweldig hoe kunst andere mensen kan inspireren.

Als Jitse schildert heeft ze het gevoel dat alles klopt.

Een gevoel van essentie, alsof ze verbinding maakt met haar diepste zijn én alles om haar heen.

 

"Het is niet eenvoudig om het in woorden te omschrijven, maar wie het kent zal het zeker herkennen, dat gevoel van essentie. Die diepe verbinding bleek iets te zijn waar ik mijn hele leven al naar op zoek was, maar niet kon of wist te 'pakken'. 

Niet altijd is het creëren rooskleurig hoor. Ik kom er metaforisch aan het leven, allerlei emoties in tegen: frustraties, gestoei met ego, schaamte, maar ook met verwondering en trots.

Maar alles wat ik erin tegenkom is zo interessant. Het geeft enorm veel mogelijkheden tot reflectie, waar ik van kan leren en groeien.

Ik denk dat iedereen op zijn of haar eigen manier bewust of onbewust zoekt naar dat gevoel van essentie, op een eigen unieke manier.

Of dit nu schilderen, een mooi gesprek voeren of een taart bakken is, het zijn van die momenten van creatie 'in het nu', waarin je contact maakt met de kern, waar alles goed is.

Uiteindelijk zijn we allemaal één. We leven in een wereld waarin we het contact met onszelf en alles om ons heen regelmatig verliezen. 

Alles moet sneller, mooier en beter. Tijd voor bewuste aandacht voor wat erin jezelf leeft, voor elkaar en het leven zelf, is er steeds minder.

Ik merk dat ik moeite heb met deze manier van leven. Daarom probeer ik mijn eigen wereld te creëren; eentje waarin rust, ruimte, bewuste aandacht is... En natuurlijk veel plezier in wat ik doe.

Het leven helder en eenvoudig te houden, ik heb dit nodig om in verbinding te blijven."

 

Ahhh, prachtig geschreven en zo waar! En natuurlijk ben ik heel erg blij dat Jitse haar nogmaals prachtige kunst en persoonlijke verhaal wilde delen! Haar kunst inspireert me enorm!

En ja, het is waar. Kunst maken is soms frustrerend. Zeker als het niet zo lukt zoals je het van te voren in je hoofd had.

Kun je het geloven dat elke kunstenaar hier mee te maken heeft? 

Kunstenaars hebben zoveel doorzettingsvermogen. Hun enthousiasme en doorzettingsvermogen is juist wat mij weer inspireert om al dit moois te delen. 

Kijk voor nog meer moois en inspiratie op het gevulde Instagram account en de site van Jitse.