Anne Mensinga

Hebben jullie ook weleens dat je ergens naar binnen kijkt omdat het er zo gezellig uitziet?

De sfeer, het interieur, een kat, of een leuke vaas voor het raam... of gewoon een beetje automatisch, want het zit ingebakken.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook leuk vind om een beetje naar binnen te gluren hoe mensen de winter doorkomen. Met bijvoorbeeld de warmte van lampjes en kaarsjes 

Door de corona maatregelen speelt bijna ons hele leven zich binnen af.

Heel leuk om te zien hoe mensen thuis een extra gezellige sfeer proberen te creëren.

 

De prachtige, mysterieuze schilderijen van Anne Mensinga deden me hieraan denken.

Het is geweldig dat ze ervoor heeft gekozen om deze verhalen te vertellen in olieverf.

Zo mooi en krachtig op zoveel manieren. Oh, weet je, gewoon een glimlach op mijn gezicht.

Hier is een omschrijving van Anne's werk, die ze zo lief was om te mailen.

 

"Na mijn opleiding kunstgeschiedenis besloot ik me in te schrijven aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst. Ik schilderde altijd al en nu was het tijd voor meer verdieping. Na heel veel geleerd te hebben zal ik dit jaar afstuderen.

 

Momenteel schilder ik veel interieurs en ramen, waarbij mensen ontbreken. Ik ben daarbij op zoek naar een vorm van schoonheid en mysterie.

Zoals een archeoloog een vuistbijl vindt als bewijs van het menselijk bestaan, zo schilder ik de voorwerpen en interieurs die ik zie als verwijzing naar het menselijk leven.

 

Een venster laat je naar binnen kijken, maar reflecteert tegelijkertijd de buitenwereld. Dit maakt het voor mij een dankbaar onderwerp om te schilderen. Verschillende voorstellingen lopen door elkaar, waardoor de abstractie binnen het beeld versterkt wordt.

 

Ik verdeel het beeld in abstracte vlakken, waarbij elk vlak een verhaal vertelt. Hierbij ben ik op zoek naar een harmonisch geheel. Het onderlinge ritme, de kleurstelling en de compositie moeten voor mij een verhaal vertellen dat boven de voorstelling zelf uitstijgt.

 

In mijn compositie spelen horizontalen en verticalen een hoofdrol. Deze geven de voorstelling een bepaalde zwaarte en monumentaliteit. Verder maak ik gebruik van de strakke lijnen binnen de architectuur, die ik wil laten contrasteren met het sferische, ongedefinieerde van mijn eigen toets.

 

Verder speelt het licht een grote rol binnen de voorstelling. De lichtvlakken behandel ik als aparte vlakken, die het beeld abstraheren, en het afgebeelde ondergeschikt maken aan het ritme van het licht."

Dit is slechts een kleine greep uit Anne's gevulde portfolio.

Kijk zelf even op haar inspirerende Instagram account/site om haar meest recente werk te zien.

Heel leuk om haar proces te volgen! Ze is zo goed!

Maar wacht, ik vroeg haar of ze een schilderij beschikbaar wilde stellen voor in mijn Kunst Boutique.

Dat wilde ze, zo lief, dit prachtige schilderij hierboven is nu te koop.

Dank aan Anne voor dit mooie, unieke werk!