Elka Oudenampsen

Collage en schilderijen van Elka Oudenampsen!

 

Elka creëert prachtig, rijke collages uit fragmenten van diverse glossy tijdschriften... en elke keer als ik een Instagram post van haar zie ben ik onder de indruk! 

Tijdens het maken van werk zet ze de vorm- en kleurregels van het spel uit, intuïtief, met ruimte voor het toeval.

Door middel van van het ordenen van vormen en kleuren ontstaan er collages waarin de vormen soms harmonieus samengaan of juist met elkaar botsen, waarin grote contrasten samenkomen op een hele mooie manier.  

 

"Tijdens het maken van collages voel ik mij een ontdekkingsreiziger die door te schuiven met vormen, kleuren en texturen nieuwe landschappen en ruimtes ontdekt. Door het samenvoegen van verschillende beeldelementen verschuiven de betekenissen. Hierbij streef ik naar evenwicht van vorm, kleur en textuur. Tijdens het het schilderen ontstaat een dialoog tussen de verschillende fragmenten in het schilderij. Vanuit de foto's uit glossy's die ons het huidige en veranderende wereldbeeld zoek ik in mijn collages naar beelden die juist onze tijd- en grenzeloze existentie weergeven.

 

Mijn inspiratie haal ik uit het leven van alle dag. De natuur en de relaties die ik om mij heen waarneem. In mijn recente werken spelen het ontstaan en het verval van patronen een belangrijke rol. Het beeld dat ontstaat is een ruimte waarbinnen vormen en kleuren een dialoog met elkaar aangaan. Het spel en inwisselbaarheid van vorm en ruimte fascineert mij.

 

Binnen de composities onderzoek ik het spel van vorm en restvorm en daarmee de verhouding tussen werkelijkheid en illusie. Ik hou er van verschillende gezichtspunten te vermengen en een vast kijkpatroon in de war te sturen. Geometrische en organische vormen gebruik ik hierbij door elkaar."

Zie je dit allemaal? Hoe geweldig zijn deze collageachtige schilderijen!? 

Mooi, mooi, mooi! 

Oké, ik laat de woorden nu weer aan Elka over, want ik zou deze schilderijen tekort doen als ik haar omschrijving niet zou delen.

 

"Slechts enkele collages werk ik uit tot een schilderij. Ik streef ernaar om het schilderij eenvoudig en in duidelijke handelingen te schilderen. Vaak zijn de vormen zo vereenvoudigd dat ze hun betekenis ontlenen aan de context waarin ze zijn geplaatst. Relaties en het samengaan van vormen en kleuren zijn het onderwerp. Het uiteindelijke beeld moet op zichzelf staan en is pas voltooid wanneer ze mij als beschouwer aankijkt en uitnodigt opnieuw te kijken."

 

Ja, je snapt het... Ik kan niet stoppen met kijken, want de kunst van Elka is zo bijzonder.

 

Kijk voor meer moois en informatie op het Instagram account van Elka.

En tot slot, hieronder een kleine impressie van werk die je kunt vinden op haar site.

Mm, hele fijne kleuren!