Marte Haverkamp

De creatieve Marte Haverkamp werkt met gevonden papier als medium.

Papier is flexibel, stevig en laat zich soepel bewegen, knippen of snijden tot de gewenste vorm.

Het is plat, maar Marte weet papier te transformeren tot een geweldige driedimensionale wereld. Pure kunst met papier die je vreugde brengt. 

Hier is een deel van haar kunstenaarsverklaring.

 

"Ik gebruik dat architectonische vormen om een nieuwe wereld te creëren, deels herkenbaar deels verwarrend en nog onbekend. De architectonische vormen refereren voor mij aan de stad, de stad met al z’n bijzondere plekken en verschillende mensen die er wonen. De stad waar je samen bent en toch anoniem kan zijn, waar je heerlijk kan verdwijnen in de chaos.

 

Door op een geordende, intuïtieve manier beelden, kleuren en vormen te transformeren en te herschikken creëer ik een nieuwe, kleine wereld te met een gelaagde diepte waar je in kan stappen en even kan verdwijnen. Waar dingen zijn die je herkend maar je je even kan verbazen en verwonderen.

 

Het proces bepaald de uitkomst met steeds ruimte voor de volgende handeling net zo lang tot ik zeker weet dat het af is. Zoekend naar de grenzen tussen figuratief en abstract zijn mijn collages continu in beweging net zo lang tot ze in mijn ogen perfect zijn. Het samen voegen van de zelf gecreëerde vormen tot een nieuw beeld in een van de leukste dingen, waarbij dan eindelijk het zoeken, snijden, knippen en voorbereiden samen komt en als een logische puzzel in elkaar valt. Dit maakt dat het creatie proces even belangrijk is als het eindresultaat!"

En er is meer!

Deze wandkleden hierboven (waar ik verliefd op werd) is het nieuwste project van Marte.

Het doel van de kunstenares is om er tien te maken en dan te exposeren, als dat mogelijk is gezien de situatie.

De eerste vier zijn bijna af en Marte was zo lief om deze foto's te sturen.

Juist het maakproces vind ik heel inspirerend om te zien!

#workinprogress
#workinprogress

"Door mijn collages te vergroten en om te zetten in textiele wandkleden lukt het me om nog meer kleur, textuur, gelaagdheid en diepte te creëren. Hierdoor krijgen de stevige architectonische vormen een zachtere uitstraling. Ook hierbij probeer ik zo veel mogelijk gebruik te maken van rest materialen of de stoffen zelf op een natuurlijke manier te verven in de gewenste kleuren."

Shibori techniek - Roua en Marte
Shibori techniek - Roua en Marte

"Omdat samen leren en creëren toch wel het aller leukste is om te doen, begonnen kunstenaar Roua en ik tijdens de eerste lockdown afgelopen jaar met de eerste workshops in de Shibori techniek. Hopelijk mogen we snel weer bijenkaar komen om samen te creëren!"

Kijk voor meer informatie op de site/Instagram van Marte & Roua