Alexander Koning

Fine Art with A Story.

 

Ik zag het schilderij 'Make Life Great Again' van Alexander Koning op Instagram en alles in mij voelde dat dit een bijzonder schilderij was. Niet zomaar een schilderij... Maar kunst met een verhaal. 

Nieuwsgierig geworden keek ik op Alexander's feed en daar ontdekte ik onder meer dat hij een Nederlandse journalist en kunstenaar uit Amsterdam is.

Ooooh, een cameraman die schilderijen creëert om het leven te kunnen vertalen op een prachtig uitgevoerde manier. Serieus, hoe geweldig is dat!?

Hierboven is het schilderij 'Make Life Great Again' van Alexander dat ik zag en me zo nieuwsgierig maakte en raakte.

Een heel sterk portret dat gaat over de verkiezing van President Trump, vier jaar geleden.

Onder Obama leek de wereld de goede kant op te gaan.

Er was aandacht voor rassenongelijkheid en klimaat.

Maar met de komst van Trump leek het erop dat alle hoop op het aanpakken van de grote problemen van onze tijd vervlogen waren.

Dit schilderij zegt alles, en is een prachtige mix van artistiek en journalistiek, waarvoor Alexander beide een geweldig talent heeft!

Ja, ik vind de kunst en het journalistieke werk van Alexander erg indrukwekkend.

Hij heeft van alles gefilmd; aardbevingen, oorlogen, mensenhandel, ziektes en vluchtelingen...

Verhalen van tastbare interpretaties van zijn beleving van de mensheid.

Met zo'n liefde voor journalistiek moet je je wel extra verbonden voelen met de personen achter een verhaal, en een gezicht geven.

Behalve zijn liefde voor het journalistieke vak is het kunstenaarschap niet iets dat op latere leeftijd is gekomen. 

En zijn missie is dan ook - Hoe kunst en journalistiek samenkomen in dienst van een gezondere wereld.

Hier is de kunstenaarsverklaring van Alexander.

Ik zou zijn (nogmaals indrukwekkende werk) niet beter kunnen verwoorden.

 

"Om het leven te kunnen vertalen in kunst is het belangrijk het leven in al haar facetten te ervaren en te onderzoeken.’ Dit is het motto waar ik aan vasthoud tijdens het maken van mijn gedichten, verhalen, films en schilderijen.

 

Voor actualiteitenprogramma’s die worden uitgezonden op de Nederlandse Publieke Omroep reis ik al bijna twintig jaar over de hele wereld om verslag te doen van politieke gebeurtenissen, oorlogen, rampen en human-interest verhalen. Dit werk heeft een enorme schat opgeleverd aan kennis en emoties. Een breed palet aan kleuren, geuren, culturen, levenswijzen en manieren van omgaan met liefde en verdriet. Ik voel me gezegend vanuit een veilig en welvarend land als Nederland de wereld te kunnen hebben ervaren. De hand te kunnen hebben geschud van koningen en presidenten zowel als van zwervers en prostituees. Met eigen ogen te hebben kunnen zien wat de meesten van ons alleen te weten komen door te kijken naar tv.

 

Het kunstenaarschap is voor mij niet iets dat op latere leeftijd is gekomen. Ik ben geboren in een familie van muzikanten, journalisten, dichters, beeldhouwers en schilders. Het was geen vraag ‘of’ ik kunstenaar zou worden maar meer hoe ik mijn kunstenaarschap zou kunnen integreren in mijn dagelijkse leven. Hoe ik mijn tijd hier op aarde en mijn belevingen zou kunnen omzetten naar doeken en verhalen. Hoe ik kunst zou kunnen maken die relevant is voor de samenleving en voor de tijd waarin we leven.

 

Het blijft een dagelijkse zoektocht. Ik heb ervoor gekozen niet het gebaande pad van subsidies en galeries te bewandelen. Ik heb ervoor gekozen mijn eigen kunst te financieren om zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn en mijn eigen stem te kunnen laten klinken. Dit heeft zijn voor en nadelen. Om mijn kunst voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken verkoop ik mijn werken als hoogwaardige afdrukken op speciaal kunstpapier waardoor de prints, vind ik zelf, soms zelfs mooier zijn dan het origineel. Door de beperkte oplage heb je als liefhebber dan toch een vrij uniek kunstwerk.

 

Ik geloof er in dat kunst er moet zijn voor iedereen omdat kunst een heel belangrijk gereedschap is het leven en emoties beter te begrijpen en te plaatsen. Een samenleving die de kunsten goed begrijpt is, in mijn ogen, een emotioneel evenwichtige en volwassen cultuur. Een cultuur met meer balans en minder pijn. Een cultuur die begrijpt dat we schoonheid en reflectie nodig hebben om als mens gezonder te zijn. Mooie voorbeelden daarvan zag ik in het Midden-Oosten, China en Japan.

 

Helaas zijn we volgens mij in Nederland dat gevoel een beetje kwijtgeraakt. Is er met de tijd meer aandacht voor economisch rendement gekomen dan voor de belangen van de ziel. Het gevolg hiervan zien we terug in grootschalige uitdaging binnen de geestelijke gezondheidszorg. Burn-out en depressie zijn vandaag de dag een ongekend groot fenomeen. Ook hier gaat mijn werk over."

 

Kijk voor meer moois en informatie op de site/Instagram van Alexander

& voor zijn camerawerk klik je hier!

 

ps. Raak! Kunst kan veel teweeg brengen en je absoluut aan het denken zetten.

Dankjewel Alexander, voor je geweldige portretten en het delen van je kunst dat de wereld een stukje mooier maakt!