Danielle Kwaaitaal

Oh, wat mooi! Als je het gevoel van Chanel parfum zou moeten afbeelden, dan zou het er zo uitzien!

Deze nieuwe serie Zephyr van Danielle doet me denken aan de heerlijk ruikende badkamer van mijn moeder. Met verschillende glazen flacons met lichaamsolie en prachtige parfumflesjes uitgestald op een vintage badkamerkast. 

Ik kan het meestal ook niet laten om even in haar badkamer te neuzen als ik op bezoek ben. Mmm.

Hier is een omschrijving over deze serie die Danielle zo lief was om te mailen

 

"De kracht van een nieuwe serie van Danielle Kwaaitaal komt mede voort uit de zo natuurlijke overgang, dat je als kijker meteen meegenomen wordt in dit verhaal dat zij je nu wilt vertellen.

Ultraviolet als voorganger; vaasjes en potjes van keramiek en een enkel object van glas, gefotografeerd onder water, in een enkele kleurtoon.

De compositie en op welke wijze de luchtbelletjes zich aan de meer of mindere poreuze huid van de objecten vastklampt is verstilde schoonheid.

Zephyr is in het Nederlands ook wel Zefier. Een oud-Griekse naam voor westenwind, een gunstige wind.

Een schijnbaar terloopse verzameling van flesjes van glas bepalen het beeld, geen anonieme vormen; deze flesje zijn gemaakt speciaal voor de inhoud. 

Oud glas, uit de zg. bodemvondsten soms met een datering van 17e en 18e eeuw; Haarlemmer olie-flesjes, Gimbon flesjes, medicijnflesjes en een oude heupflacon van glas.

Onmiskenbaar zijn de vintage parfumflesjes, die zonder de inhoud zijn ontdaan van haar betekenis. De oplettende kijker zal de iconische flesjes herkennen, Chanel, Lagerfeld en Guerlain.

De geur en kleurloze flesjes zijn door Danielle Kwaaitaal opnieuw gevuld, dit keer met gekleurde inkt. Zij deed dat onder water en daardoor ontstaan er in de hals van de flesjes door het mengen van het water met de inkt kleine kleurexplosies.

De sporen van het verleden, de onregelmatigheden, het verweerde, afgebrokkelde en iriserende glas zorgen voor bijzondere reflecties en onverwachte vervormingen. Het zijn 'groepsportretten' geworden, waarbinnen elk individueel flesje mede vorm krijgt door de specifieke kenmerken van de andere flesjes.

Voor de Zephyr Serie zijn de contouren van het transparante glas opnieuw ingekleurd en het is slechts water en inkt die deze zinsbegoocheling veroorzaken.

Je ogen scherp stellen en voor een tweede keer kijken verandert niets aan het beeld; eerder versterkt het de natuurlijke acceptatie dat glas onder water er zo uitziet.

Niets is minder waar; het is het scherpe oog van Danielle Kwaaitaal die met haar keuzes, kleuren en samenstelling deze oude flesjes weer nieuw leven heeft ingeblazen." 

 

Kijk voor meer moois en informatie op de site/Instagram van Danielle.

Of bezoek MPV Gallery in Den Bosch.