Jaring Lokhorst

Deze prachtige schilderijen in olieverf komen uit de serie 'Lapis'.

Alle schilderijen van Jaring Lokhorst staan met elkaar in verbinding en zijn stenen zijn zo krachtig!

Ja! Krachten die uit de aarde komen en dat op een abstracte manier geschilderd in de meest mooie kleuren!

Whoa!! Ik ben gefascineerd door de landschappen, de schilderkunst van Jaring.

In zijn schilderijen zoekt de kunstenaar de schoonheid van het vergankelijke en de verschillen in patronen.

Hier is een deel van de omschrijving over het werk van Jaris.

Perfect geschreven door Joëlle Daems, Rhizome (2020).

 

"De aarde wordt bedekt met vele sporen en het land is gevuld met verhalen. De grond zit vol met herinneringen en verwijzingen, waarbij elk steentje, of elke afdruk iets laat zien van wat daar is geweest, of wat daar gaat komen. Soms komt er opeens weer een spoor boven, dat gevolgd kan worden als een weg, waarvan het einde onbekend is. Lokhorst staat bekend om zijn schilderijen van de afdrukken die de mens achterlaat in de aarde. De sporen van rupsbanden worden binnen een paar seconden gemaakt op een schijnbaar onbenullige plek. Ze zijn vaak binnen een dag weer verdwenen, maar ze waren daar wel, en betekenisvoller dan wij misschien dachten. 

 

Lokhorst creëert sporen, die door een verrassend kleurgebruik en verschillende vergrotingen een niveau van abstractie bereiken. Hij maakt iets wat stenen zouden kunnen zijn, maar ook papierpropjes, verfspatten, of een vergroting van kleine onderdelen uit zijn schilderijen van bandensporen. Alle schilderijen staan met elkaar in verbinding: de sporen zijn gevormd door een afdruk van iets, ze zijn hol en negatief, terwijl de stenen juist ruimte innemen. De sporen zijn tijdelijk en snel, terwijl de stenen eeuwig lijken te zijn en langzaam verweren. Toch groeien de schilderijen van stenen uit de sporen, omdat de landschappen zich vormen in het atelier. Misschien groeien de schilderijen van de sporen ook wel uit de stenen, omdat zij niet zonder elkaar kunnen bestaan. Het lijkt op een combinatie van exogene en endogene processen: krachten die vanuit de aarde komen en krachten vanaf buitenaf."

 

 

Op dit moment bestaat deze serie uit 11 schilderijen, maar het zou me niet verbazen als er nog meer bijkomen. Hopelijk!!

Vanaf aanstaande donderdag (t/m 12 december) is het nieuwe werk van de kunstenaar te zien bij Galerie A d K Actuele Kunst, Amsterdam. Tip!

 

Kijk voor nog meer moois en (expositie) informatie op de site en het gevulde Instagram van Jaring.

 

Fijne maandag!