Jeroen Duijf

Halloweenkunst op mijn blog!

Omdat het vandaag Halloween is heb ik aan Jeroen Duijf gevraagd of ik zijn schilderijen mag delen op mijn blog. 

Deze schedels met charme zijn perfect voor de meest spooky dag van het jaar!

Jeroen mailde zijn serie Skulls naar me toe (en schrok er zelf van hoeveel het er zijn).

Te gek! Want ze zijn werkelijk prachtig!

De kunstenaar is zeer getalenteerd en ik hou zoveel van zijn schedels! 

"Als onheilspellende memento mori duikt daartussen een schedel op, die ons breed grijnzend wijst op de vergankelijkheid van het leven. Feestmuts op, peuk in de mondhoek: er mag gelachen worden, maar de afloop staat vast. Alhoewel… Hoe direct de trefzeker op het doek gepenseelde personages op het eerste gezicht ook lijken, zwart-wit zijn hun betekenissen niet.

 

En al doet de schedel zich voor als onoverwinnelijk, soms wordt hij toch overwoekerd door de natuur of oneerbiedig als kandelaar gebruikt, met het kaarsvet druipend over zijn hulpeloze voorhoofd. De rollen kunnen ieder moment worden omgedraaid.

 

Ondanks kleine, persoonlijke aanleidingen, zoals Jeroens fascinatie voor schedels of zijn uit rommelmarktvondsten opgebouwde dinocollectie, vinden de motieven aansluiting bij iconografische thema’s uit de schilderkunst of verwijzen ze losjes naar beelden uit de hedendaagse popcultuur, die in het recente collectieve geheugen staan gegrift. Bewegend tussen de met symboliek doorspekte stillevens uit de zeventiende eeuw en het tot leven gekomen speelgoed uit de animatiefilm Toy Story worden eeuwenoude onderwerpen gepareerd met humor en met een niets verhullende penseelstreek in een hedendaags jasje gestoken."

 

Tekst van Merel van den Nieuwenhof

Kijk voor nog meer moois (Skulls) en informatie op de site/Instagram van Jeroen.

Happy Halloween!