Gastblog - Carmen Schabracq

"Wat mij door deze corona crisis tijd heen helpt is het maken. Ik word heel erg blij van maken! Altijd al, maar in deze tijd realiseer ik mij dat des te meer.

Het is mooi hoe het basale vermogen tot creëren mensen kracht geeft en zelfstandig maakt. Bijna iedere dag ga ik naar mijn atelier. Daar schilder, teken, boetseer en haak ik de hele dag.

Ook maak ik graag poppen en maskers. Hoe meer tijd ik doorbreng in mijn atelier, hoe meer mijn positieve energie en creativiteit gaat stromen.

Inmiddels heeft de benauwende en angstige sfeer voor mij plaats gemaakt voor genieten, van de extra tijd die ik gebruik om te creëren. 

 

Mijn werk is met de karakters die ik in jungles van kleuren plaats ook een vorm van escapisme. Om te ontsnappen aan deze wereld en mij te wanen in een andere wereld vol kleur, speelsheid en humor, om zo om te gaan met de realiteit van het leven en de dood.

Hopelijk kan de toeschouwer ook even in mijn werk verdwijnen.

De coronacrisis legt heel veel ellende en ongelijkheden in de wereld bloot...

Dat vind ik eigenlijk nog veel enger dan het coronavirus zelf.

George Floyd, een zwarte Amerikaanse man is deze week vermoord door een witte politie agent. Zijn laatste woorden waren: “I can’t breathe”.  

Sommige mensen krijgen geen adem omdat ze besmet zijn met het coronavirus, anderen krijgen geen adem omdat ze worden gewurgd vanwege hun huidskleur.

 

Eén van de meest recente werken die ik heb geschilderd is: ‘Over voorbije sores is het goed om te praten’, naar een Jiddisch gezegde. Het is een zelfportret waarbij ik in mijn atelier met een zelfgemaakte vriend (een ezel-handpop) een gesprek voer, wellicht over mijn sores.

We moeten praten over onze angsten en over onze eigen én andermans sores.

In deze tijd, in alle tijden."

 

Onder de indruk van de prachtige woorden van Carmen... en natuurlijk haar werk!

Ze laat je zien dat creativiteit heel belangrijk is in deze tijd.

Oh, ja, ze zet haar prachtige kunst kracht bij door haar gevoelige woorden.

Kippenvel!

Kijk voor meer moois en informatie op haar site/Instagram.

 

ps. Carmen's werk is binnenkort te zien bij CBK oost in Amsterdam (12 juni t/m 31 juli).

Vanaf 1 juni zijn er een paar werken van Carmen onderdeel van de Essential shop in de No Man's Art Gallery.