Gastblog - Francien Krieg

Ik ben zo onder de indruk van deze nieuwe serie van Francien Krieg.

De kwetsbare manier waarop ze zichzelf portretteert geeft je een een kijkje in haar innerlijk, in hoe ze deze coronatijd ervaart.

Het is geweldig om te zien hoe Francien deze ellendige pandemie kan omzetten in zoiets moois!
Deze prachtige schilderijen maakten me nieuwsgierig. Waar dacht ze aan?
Ik vroeg het haar... Ah, ja zelfs haar woorden zitten vol met positiviteit en kracht.

Hier zijn de persoonlijke woorden van Francien. 

 

"Deze zelfportretten zijn vooral reflecties van mijn eigen gevoelens over hoe ik met de situatie omga.

Ik heb me er ook als een wilde op gestort om deze serie vooral niet teveel tijd te besteden aan nadenken over deze nare tijd. Dus me te focussen op iets positiefs.
Elke week maak ik een nieuwe serie foto's en mijn gezin helpt me hierbij.
Het thema reflectie komt veel in mijn nieuwe serie voor. Het is ook letterlijk een tijd voor stilstaan, bij jezelf, je eigen wereld en de wereld om je heen.
Daar komen voor mij ook hele positieve gevoelens uit voort, zoals dankbaarheid en nederigheid. Maar soms ook gekmakende en sombere reflecties.
Een ander terugkerend thema is verlichting, die ook verwijst naar de tijd waar mensen op creatief vlak heel gedreven waren. Er kunnen (vooral nu) interessante dingen gebeuren op creatief en intellectueel vlak.
Mijn schilderijen verwijzen ook naar het hemelse licht. Het zoeken naar verlichting en dingen in een ander licht willen zien.
De vreemde perspectieven in mijn werk verwijzen naar de afstand die we van elkaar moeten houden en leveren ook een vervreemding op van het menselijk lichaam.
We hebben te maken met een ziekte die we nog niet kennen, en de werking in ons lichaam is ook nog redelijk onbekend. Je hebt er geen grip op en dat zorgt dus voor een vervreemding van je eigen lichaam. Ik ben net uit een smeerput geklommen (mijn schuur), om foto's te maken die met verlichting te maken hebben, maar tegelijkertijd ook claustrofobisch zijn. 
De afgebakende ruimte is voor velen ook benauwend. Daar zal ik komende week mee beginnen"