Hein Eberson

De collages van Hein Eberson zijn gemaakt van afbeeldingen uit de krant.

Wauw, ik vind ze allemaal prachtig, de beeldcombinaties en de composities!

Elke ochtend leest hij de krant met een kopje koffie.

Een krant die dus niet bij het oud papier verdwijnt, maar wordt omgezet in kunst.

Super tof! Hier zijn de woorden van Hein.

 

"Ik maak dagelijkse collages met toevallig aanwezige beelden in een krantenkatern. Er waren veldslagen en vijanden, roemruchte daden en adembenemende voorstellingen, misdadigers en hun rechters. Dat was die dag. En nu is er een nieuwe. Individuele nieuwsfeiten zijn materiaal voor een samenvatting van een dag in de wereld. Memento Mori ook.

 

Formele overwegingen bepalen de constructie van het beeld, en niet betekenis. Kleur, stramien, vorm, de aansluiting van lijnen op elkaar. Als de collages al een nieuwe betekenis aannemen is dat mooi meegenomen; noodzaak is het niet. Verbeelding en verslaglegging vechten om voorrang. Nieuwsfeiten en de hashtags die ze samenvatten laten ons ervaren hoe we omgaan met herinneringen.

 

Ik werkte eerder ook aan oneindige verhalen. Ik liet door opdrachtgevers een kunstwerk beschrijven met het kunstbestelformulier Art on Request. Met U-frame kon het publiek kunstwerk samenstellen met een database van collage-onderdelen. Samen met Remko Scha werkte ik aan Artificial, een computerprogramma dat een oneindige hoeveelheid random beelden genereerde. Voor elk wat wils; een conceptuele aanpak, die de totstandkoming van kunstwerken centraal stelt in plaats van een presentabel en verhandelbaar object.

 

En nu; de dagelijkse gang naar de brievenbus, het scheuren van het papier, het zoeken naar mogelijke beeldcombinaties in de stapel pagina's; die handelingen zijn begrensd. Hoewel het werk als betekenisloos ruw materiaal gezien kan worden, de totstandkoming van het werk is dat niet. Concentratie. Trouw. Verveling en dolen. Geluk en ongeluk. Tot de dood?"

 

Kijk voor meer kranten kunst (wauw- momentje) op het Instagram van Hein.