Martein Peeters

Ah, de schilderijen van Martein Peeters nemen je mee terug in de tijd.

Martein voelt zich aangetrokken tot het werk van de 'Grote Meesters' uit de 17e en 19e eeuw en dat zie je terug in zijn prachtige schilderijen.

De talentvolle kunstschilder studeerde aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen en is bekend om zijn opvallende penseelvoering.

Ook heeft Martein het vermogen om het licht in zijn werk op een magische wijze te vangen.

Hoe krijgt hij toch zoveel controle over het licht? Echt heel knap!

Martein schildert mooie, maar gelukkig vooral sterke vrouwen op een klassieke manier.

Pretty and Elegant!

 

Van 13 oktober t/m 12 november 2019 exposeert Martein in Art Gallery Out in the Field, in Amsterdam.

De galerie is geopend op woe, do, en vrij van 13.00 - 17.00 uur en in het weekend op afspraak.

 

Hier is een stukje van zijn poëtische woorden.

 

"Er bestaat al een lange traditie van kunstenaars die het vrouwelijk naakt in hun werk gebruiken; vroeger vaak alleen geaccepteerd door ze bijvoorbeeld in een mythologische wereld te plaatsen. Maar ook religieuze schilderijen werden bevolkt door over elkaar heen buitelende halfnaakte figuren.

Mijn inspiratie haal ik uit al die ambachtsmannen die elk weer een eigen kijk ontwikkelden op compositie, licht en kleurgebruik.

Ik kan dwalen door een schilderij dat als een venster - een uitsnede - toont van een heel bedacht universum.

Voor mij kwam de hele kunstgeschiedenis tot een hoogtepunt tegen het einde van de 19e eeuw. Er werd teruggegrepen op voorgaande (neo)-stromingen; alles smolt eclectisch samen.

Er werd groots gebouwd en geschilderd. Decadentie ten top! 

Daar voeg ik met mijn werk iets aan toe, zij het in een intiemer, minder groot formaat, en iets meer ingetogen. Figuren in een clair-obscur decor, gedeeltelijk uitgelicht.

In uitgestrekte poses of juist ineengestrengeld. Het vrouwelijke lichaam als grootse metafoor van de oneindig prachtige natuur."

 

ps. Kijk voor meer moois en (expositie) informatie op de site van Martein of op zijn inspirerende Instagram account @peeterspaintings.