De Nederlandse Portretprijs

Al een aantal weken zie ik super mooie portretten voorbij komen op het Instagram account van De Nederlandse Portretprijs.

Wauw, wauw, wauw! Ik ben blij dat ik niet hoef te kiezen, want ik zou geen keuze kunnen maken.

 

Uit een recordaantal van 1.254 ingezonden portretten van bekende en onbekende Nederlandse kunstenaars zijn door een deskundige jury 50 werken genomineerd voor de tweede editie van Het Portret.

Deze 50 portretten maken kans om de Nederlandse portretprijs 2019 te winnen (die op 3 november wordt uitgereikt).

Naast een publieksprijs kiest een jury winnaars in de categorieën 2D, 3D en jong talent.

 

De woorden van de jury:

"Het niveau was hoog. We hadden de twee rondes ook echt nodig om tot deze selectie te komen.

Bij de jurering van de ruim 1.250 portretten van kunstenaars uit het hele land, hebben we onder andere gelet op kwaliteit, authenticiteit, zeggingskracht, beheersing van de gekozen techniek, compositie, gebruik van licht en donker en kleurgebruik.

In dit Rembrandt jaar is de tentoonstelling Het Portret een uitstekende en interessante barometer om erachter te komen hoe het staat met de hedendaagse Nederlandse portretkunst."

 

De 50 genomineerde werken worden tentoongesteld in Slot Zeist van 1 september t/m 17 november 2019.

Ik kan niet wachten om de portretten in real life te bewonderen!

 

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) heeft als ideaal om hedendaagse portretkunst in Nederland naar een niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de Gouden Eeuw.

Dat wil zeggen: Méér internationale erkenning, méér opdrachten voor kunstenaars, méér aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en méér tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea.

Het onder de aandacht brengen en stimuleren van deze kunstvorm doet DNP op verschillende manieren, de voornaamste is het organiseren van een periodieke portretwedstrijd.

 

ps. Kijk voor alle 50 genomineerde werken, en (expositie) informatie op de site/Instagram van De Nederlandse Portretprijs.