Klasiena Soepboer

‘Collecting memories’

 

De prachtige op elkaar gestapelde stenen en kristalachtige formaties met felle kleuren herinneren Klasiena aan de plekken waar ze is geweest.

Bij het werk 'Collecting memories' is ze geïnspireerd door hoe objecten een herinnering kunnen bewaren.

 

"Het bewaren van die objecten bevestigen het gevoel van controle.

Je kan altijd nog terug naar dat ene moment naar die ene plek.

De sculpturen zijn op elkaar gestapelde, felgekleurde stenen.

Gebaseerd op de stenen die ik al van kinds af aan verzamel op reizen.

Door de stenen te stapelen tot een fragiele sculptuur speel ik met het ‘magische’ idee van controle."

 

Klasiena Soepboer (1989, Schiermonnikoog) studeerde van 2008 tot 2012 aan de Academie Minerva in Groningen. Na het winnen van het Coba de Groot Stipendium met haar afstudeertentoonstelling zette ze haar opleiding voort aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waarvan ze in 2015 afstudeerde. 

 

Klasiena is gefascineerd door de natuur in al haar verscheidenheid, maar ook door het menselijke concept van natuur. Waar deze twee elementen samenkomen vindt zij het onderwerp voor haar sculpturen.“Cultuur, verzamelen, magisch denken, rituelen en tradities, de relatie die wij hebben met de natuur, mijn vrouwelijkheid en kwetsbaarheid, angst voor vergankelijkheid en ‘de ander’ zijn elementen die ik daarvoor onderzoek en verbeeld. Instinctief werken is belangrijk onderdeel in mijn werk. Zo kom ik tot kennis die niet te verkrijgen is door intellect alleen. Het intellect kan daarna gebruikt worden voor een dieper begrijpen.”